Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links


Chronologisch verloop van de 18 daagse veldtocht aan het bruggenhoofd Gent.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de laatste dag van de 18-daagse veldtocht. De 28e mei 1940, waarop België officieel capituleerde.

28 mei 1940.

Rond 1u20 wordt de nakende Belgische capitulatie meegedeeld aan de Franse legerleiding die zich ondertussen verlegd heeft naar De Panne. De Franse troepen van de 60e Franse Infanteriedivisie krijgen de beschikking over Belgische vrachtwagens om zich uit het Belgische debacle proberen terug te trekken.

Rond 4u staakt op alle Belgische verdedigingslinies het vuren behalve op de lijn Roeselare Ieper waar de Belgische verdedigers nog niet gewaarschuwd waren en men tot 6 uur hun stellingen bleef verdedigen. Dit is tevens het begin van een vier jaar lange Duitse bezetting van België.

In de ochtend

Anvaing. De Belgische onvoorwaardelijke kapitulatie wordt getekend op het kasteel van Anvaing. De ondertekenaars waren van Belgische kant opnieuw Generaal Derrousseaux en van Duitse kant Generaal Von Reichenau.

(Foto: boek Mei 1940 - Peter Taghon)

Algemeen. Deze kapitulatie houdt niet in dat de oorlog op Belgische grondgebied plots totaal zou stilvallen. De nog aanwezige Franse en Britse troepen waren namelijk niet inbegrepen in deze kapitulatie. Duitsland was enkel gestopt met de Belgische soldaten als vijand te beschouwen. Belgische soldaten dienden de wapens neer te leggen en werden beschouwd als krijgsgevangene.

Belgische troepen hebben de wapens neergelegd (en ook een gedeelte van hun uitrusting) op de markt van Brugge. Op de achtergrond een Belgische artillerietrekker. (Foto: Replica)

Deze dag zal ook de eigenlijke Britse inscheping van troepen richting Groot-Brittannië starten. Het Franse 60e Leger dat eerder tot achter de Ijzer was teruggebracht zou aansluiten bij de Britse achterhoedeverdediging en zo de Britten proberen de kans te bieden zo lang mogelijk troepen verder in te schepen in de richting van hun thuisland. Ook het 1e Franse Leger zal een gelijkaardige taak proberen te vervullen op de lijn Rijsel - Bethune.

Hier zien we nog een kolonne Belgische krijgsgevangenen in de richting van Gent marcheren in de Leernsesteenweg te Bachte Maria Leerne. Dit is de steenweg langs de dreef van het kasteel van Ooidonk. De gebouwen rechts zijn nog vlot herkenbaar. (Oude foto: Collectie Jacques De Vos)

Bovenaan: Duitsers bewaken een colonne Belgische krijgsgevangenen. Mogelijks is deze foto van deze regio, voorlopig kan ik hem wel niet koppelen aan de exacte locatie. Midden Links: Gekapituleerde Belgische troepen kruisen een Duitse kolonne. Midden Rechts: een uitgebreide groep Belgische krijgsgevangenen. Onder: Gekapituleerde Belgsiche transmissietroepen. Let onderaan links op de mand met postduiven. (Foto's: Replica)

Ondanks de Belgische kapitulatie, blijft ook het fort van Pepinster (Tancremont) weerstand bieden. Dit fort zal pas officieel op 29 mei 1940 de wapens neerleggen aan de Duitse bezetter.

Ondanks de Belgische kapitulatie bleef de hevige strijd van de Britten op terugtocht naar Dunkerque nog in alle hevigheid duren. Deze eiste nog ontzettend veel mensenlevens aan beide kanten.

Vooravond.

Britse achterhoedeverdediging op de lijn Komen, Oosttaverne, Bas Warneton. Hier worden nog zeer zware achterhoedegevechten geleverd met de bajonet op het geweer. Zo kwamen hier de Schotse Cameronians in zware strijd terrecht. Deze Britse eenheid zou hier in deze slag 120 man verliezen.

Aan de Ijzer. De Franse 60e Infanteriedivisie die de dag voordien nog door de Belgen met vrachtwagens (tijdens capitulatie) verplaatst was om uit de op dat moment door Belgen verdedigde zone te zijn, wordt aan de Ijzer letterlijk in de pan gehakt en verslagen zonder echt nog veel weestand te bieden.

Franse gevangengenomen soldaten te Pervijze (Foto: Boek Mei 1940 - Peter Taghon)

Wat nog van de eenheden kan gerecupereerd worden, wordt door de Britten opgevangen en samen met de Franse 2e Division Légère Méchanique opgesteld achter het Lo-kanaal.

Dit maakte ook dat wat voor de rest nog van de IJzer over Belgisch grondgebied aanwezig was, niet meer werd verdedigd.

Dit is de noodbrug over de IJzer te Keiem. Op de achtergrond een summiere brug voor voetvolk. Vooraan een vlottenbrug voor motoren en lichtere voertuigen. Het verbaasde veelal oudere Duitse soldaten die hier ooit in WOI ook lagen, dat dit nu zo vlot, praktisch zonder slag of stoot, kon veroverd worden.

(Foto Boek Mei 1940 - Peter Taghon)

Situatie op 28 mei 1940, 's avonds. Door de capitulatie van de Belgische troepen, stoten de Duitsers meteen door tot op de frontlijn tussen Veurne en Lille met de terugtrekkende Britten en de dekkinggevende Fransen. De sector die op dit moment nog in handen is van Britten en Fransen verkleind zienderogen. (Schets: De Achttiendaagse veldtocht - Ministerie van Landsverdediging)

Specifieke extern gebruikte bronnen:

  • Een officieel overzicht van de gebeurtenissen 1939-1940 - Uitgegeven door Ministerie Buitenlandse zaken België te Londen in 1941
  • De Veldtocht van Mei 1940 - Historische dienst van het Leger - kaartenboek - (1945)
  • Mai 1940 - La Bataille de Belgique - M. Fouillien et J. Bouhon
  • Mei 1940 - De 18-daagse veldtocht - Peter Taghon (1989)
  • Mei 1940 - De 18-daagse veldtocht in woord en beeld - Peter Taghon (2010)
Home Terug naar bovenkant pagina Vorige : 27 mei 1940 - De val van de Leiestelling Volgende: De rest vab de Veldtocht tot de val van Dunkerque